Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Grootse onderwerpen kunnen prima in een kleine ruimte besproken worden. Dat was duidelijk op woensdag 4 oktober, toen Volkert van der Willigen zijn jaarlijkse beurzen uitreikte aan drie veelbelovende studenten.
Volkert van der Willigen
Volkert van der Willigen

Op het Science Park verzamelt een kleine groep mensen zich in een klaslokaal. Drie studenten zijn, samen met familie, partners en studiebegeleiders, in een opperbeste stemming. Volkert van der Willigen reikt zijn gelijknamige beurzen uit om onderzoeksprojecten in de natuurkunde en biologie te steunen. 

Van der Willigen is duidelijk trots op de studenten en weet met humor en enthousiasme de bijeenkomst in te leiden. Daarna presenteren de drie beurswinnaars en hun studiebegeleiders de drie onderzoeken. Eva Speijer en Rebecca van Oostveen zitten vanwege hun onderzoek in het buitenland, waardoor zij de presentatie online houden.

 

Eva Speijer - Evolutionary origins of insect food disgust 

Speijer doet de master Ecologie en onderzoekt waarom er in Westerse landen een afkeer is van het eten van insecten. Voor het klimaat zijn insecten een heel goed alternatief voor vlees, omdat er daarmee minder CO₂-uitstoot is. Er zijn hoogstwaarschijnlijk twee redenen voor de afkeer: de ‘pathogen avoidance’ waardoor we als mens automatisch een afkeer hebben aan alles waar we denken ziek van te worden en het feit dat we hebben aangeleerd in onze cultuur dat insecten vies zijn. Om dit te onderzoeken zal Speijer in twee musea, in Zweden en Amsterdam, onderzoeken of er cultuurverschillen zijn waar te nemen tussen mensen uit de stad en mensen die landelijk wonen en zich meer verbonden voelen met de natuur. Met de beurs kan ze een gezichtsanalysetool aanschaffen, om zo de emoties af te lezen van de gezichten tijdens het zien en eten van insecten. 

Eva Speijer en Rebecca van Oostveen ontvangen hun beurs digitaal
Eva Speijer en Rebecca van Oostveen ontvangen hun beurs digitaal

Rebecca van Oostveen - How can coral reefs survive in extreme situations? 

Een koraalrif zorgt voor biodiversiteit in oceanen. Van Oostveen legt uit dat door de opwarming van het water, verzuring en vermindering van zuurstof, het koraal zijn kleur kwijtraakt en grijs wordt. Daarmee is het een minder goede omgeving voor zeedieren. Toch is er koraal gevonden, dat beter tegen wisselende omstandigheden bestand is. Het onderzoek van Van Oostveen gaat na hoe de opwarming van het water en de verhoging van het zuurstofniveau invloed heeft op het koraal. Het onderzoek vindt plaats in Panama, waarbij ook in het laboratorium verschillende omstandigheden geanalyseerd worden. De beurs heeft Van Oostveen onder andere de mogelijkheid gegeven om een duikbrevet te halen voor haar onderzoek.

Scott Visser
Scott Visser

Scott Visser - Connection between gamma-rays and neutrino production in blazar jets 

In tegenstelling tot de andere twee onderzoeken, is het onderzoek van Visser een meer theoretisch onderzoek. Hij onderzoekt zwarte gaten en specifiek blazars: superzware zwarte gaten in het centrum van een actief reusachtig sterrenstelsel. In zijn onderzoek worden electronen geanalyseerd, om te ontdekken wat er nu precies in die zwarte gaten gebeurt. Het onderzoek zal met andere onderzoeken vergeleken worden, om de vele vragen die er nog zijn over dit onderwerp te beantwoorden. De ontvangen beurs geeft Visser de mogelijkheid om zijn onderzoek deels in Noorwegen uit te voeren.

 

Wilt u ook jong talent een kans geven om zich verder te ontwikkelen, neem dan contact op met Juliette Nieuwland via j.m.m.nieuwland@uva.nl. Wij horen graag van u!