Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afgelopen vrijdag 13 september 2024 overleed professor Victor Halberstadt op 85-jarige leeftijd. Met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid, dat zich strekte van de wetenschap tot politiek en cultuur, heeft hij veel betekend voor het AUF en onze samenleving. Sinds 2015 maakte hij als insteller van een Fonds op Naam bij het Amsterdams Universiteitsfonds studiereisbeurzen van promovendi Openbare Financiën en Macro Economie mogelijk. Wij wensen zijn familie en nabestaanden sterkte toe.

Victor Halberstadt en de Universiteit van Amsterdam zijn door de jaren heen op verschillende momenten aan elkaar verbonden geweest. Als student studeerde hij Economische Wetenschappen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Van 1965 tot 1974 was Victor Halberstadt werkzaam als wetenschappelijk hoofdmedewerker Openbare Financiën aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2015 heeft hij bij het Amsterdams Universiteitsfonds het Prof. V. Halberstadt Fonds ingesteld. Met dit fonds zijn de afgelopen jaren diverse studiereisbeurzen verstrekt aan promovendi van de faculteit Economie en Bedrijfskunde waarmee zij  waardevolle buitenlandervaringen hebben opgedaan. 

Recentelijk heeft Victor Halberstadt de doelstelling van het Fonds op Naam aangepast waarbij er meer aandacht is komen te liggen op de bevordering van Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, met name op onderzoek naar het joodse boek.

Wij hebben Victor Halberstadt leren kennen als een bevlogen, kritische en verbindende persoonlijkheid met een grote inzet voor het maatschappelijk belang. Zijn betrokkenheid bij de samenleving kwam tot uiting in talrijke maatschappelijke posities, uiteenlopend van de wetenschap tot cultuur, politiek en bestuur.

Hij was onder meer actief voor de Partij van de Arbeid, commissaris bij ING en KPN, hoogleraar bij Universiteit Leiden, bestuurder bij het Concertgebouw en lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Nationale Opera & Ballet. Voor deze en andere inspanningen werd Victor Halberstadt in 1990 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2018 werd hem het Erekruis in de Huisorde van Oranje toegekend, vanwege zijn vele verdiensten voor het Koninklijk Huis.

Wij danken Victor Halberstadt voor zijn inzet voor de samenleving, in het bijzonder voor zijn betrokkenheid bij de Universiteit van Amsterdam. Wij verliezen in hem een gewaardeerd en betrokken lid van de UvA-gemeenschap en wij gaan zijn genereuze bevlogenheid missen en wensen zijn familie en nabestaanden sterkte toe.