De Isaac Roet Prijs wordt toegekend aan een student of onderzoeker van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen die met zijn of haar projectplan de overtuigingen van Isaac Roet uitdraagt. Dit zijn het streven naar een eerlijke, rechtvaardige, veilige en duurzame wereld. Het gaat hierbij om de gelijke verdeling van en toegang tot middelen en kansen in onze samenlevingen. Projecten die wetenschappelijk kennis bruikbaar maken voor de samenleving en hieraan bijdragen, komen in aanmerking voor de prijs. Het Amsterdams Universiteitsfonds streeft er samen met de faculteit naar om ieder jaar de Isaac Roet Prijs toe te kennen aan een bijzonder project dat bijdraagt aan een betere wereld.
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro dat moet worden gezien als een aanmoediging en in het project dient te worden geïnvesteerd.
Isaac Roet (1891-1944) was alumnus van de Gemeente Universiteit (later de UvA), registeraccountant en uitvinder. Op 3 juni 1927 liet hij in zijn testament vastleggen dat één vijfde deel van zijn nalatenschap moest worden gebruikt voor een prijsvraag ‘ter bevordering van de wereldvrede en voor meer efficiënte distributie’. Isaac werd op 11 februari 1944 in Auschwitz vermoord. Het testament van Isaac trad na de oorlog in werking en de gemeente Amsterdam ontving een bedrag van 10.000 gulden met de voorwaarde dat de universiteit dit voor de prijs zou bestemmen. Later is het nalatenschap overgedragen aan het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) en kreeg het de vorm van een apart fonds: het Isaac Roet Fonds. De eerste keer dat de Isaac Roetprijs werd uitgereikt was in 1989, in het Vredespaleis in Den Haag.