Een glioom is een veelvoorkomende soort hersentumor. Een hersentumor heeft vaak veel invloed op het dagelijks leven omdat het onder meer invloed kan hebben op bewegen, je emoties, je gedachtes. Gliomen komen vaak bij volwassenen voor en worden meestal behandeld met neurochirurgie, chemotherapie en/of bestraling. Met zijn stipendium onderzoekt Lucas Baudouin de specifieke factoren in de hersenen die tot cognitieve problemen bij glioompatiënten leiden.
‘Na de behandeling van een glioom ervaren veel patiënten aanhoudende cognitieve problemen die hun dagelijks leven en sociale leven beïnvloeden. Bestaande cognitieve therapieën werken niet voor iedere patiënt,’ vertelt Lucas. Hij richt zich in zijn onderzoek op het recent ontdekte verband tussen verstoringen in de witte stofbanen en cognitieve stoornissen bij glioompatiënten.
Lucas implementeert een innovatieve aanpak die cognitieve beoordeling en histologische/cellulaire analyse op microscopische schaal combineert. Daarmee legt hij een basis voor toekomstige gepersonaliseerde therapieën die gericht zijn op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten.
Lucas: ‘Geen enkel eerder onderzoek heeft de cellulaire mechanismen achter deze verstoringen onderzocht. Met dit project wil ik die leemte opvullen. Het primaire doel is om te begrijpen hoe de tumoromgeving de integriteit van myelineschedes (beschermer van de zenuwcel) in de witte stof beïnvloedt, en daarmee ook de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak ervan (de voorlopers van oligodendrocieten).’
De volgende call voor het AUF Startstipendium zal in (voorjaar) 2024 worden uitgezet. Geïnteresseerde jonge wetenschappers kunnen in het voorjaar van 2024 op deze website meer informatie vinden. Contactadres: rs-startstipendium@amsterdamumc.nl.